newsletter
Pl
De

Stowarzyszenie Przyjaciół Krzyżowej, Warszawa PDF Drukuj Email

Miło nam Państwa poinformować, że w Warszawie założone zostało Stowarzyszenie Przyjaciół Krzyżowej. Założycielką i inicjatorką Stowarzyszenia jest Anna Michalak-Pawłowska, zasiadająca w Radzie Nadzorczej Fundacji „Krzyżowa” dla Porozumienia Europejskiego.

Członkowie Stowarzyszenia Przyjaciół Krzyżowej to absolwenci projektu „Międzynarodowe Lato Artystyczne”, który przeprowadzany jest w Krzyżowej już od 1997 roku.
Głównym celem działalności Stowarzyszenia jest wspieranie artystycznych działań podczas kolejnych projektów w Krzyżowej, co podkreśla Anna Michalak-Pawłowska:

- Nasz projekt trwa 14 lat i już sama cyfra robi wrażenie. Proszę sobie wyobrazić, ilu ambasadorów w różnych krajach ma Fundacja. Oczywiście, że są jeszcze inne projekty i wielu różnorodnych młodych ludzi gościmy w Krzyżowej, ale Ci są wyjątkowi, bo to młodzi artyści. W Akademii Teatralnej uczono mnie „oddychaj miejscem w którym tworzysz” i właśnie ta nasza młodzież tak się tutaj czuła. Tworzyli grafiki, rzeźby, spektakle, to były ich bardzo osobiste spotkania z Krzyżową. Do dziś mówią o tym, że to jedno z najważniejszych miejsc w ich życiu. W Polsce są największą społecznością związaną z Fundacją i to było naturalne, że dojrzeliśmy do założenia takiej organizacji. Będąc absolwentami „Lata” jest jasne, że chcemy inwestować w twórczy potencjał studentów Akademii Sztuk Pięknych z Europy Wschodniej.